Kunstkritiker Bente Scavenius giver Geist Glorup 5 ud af 6 stjerner i sin anmeldelse i Børsen d. 5. juli.
Abonnerende på Børsen kan læse hele anmeldelsen online her.
Se tekstuddrag nedenfor:

Ung kunst i gammel barokhave

Fortid og nutid mødes i vellykket og harmonisk samspil på herregården Glorup

af Bente Scavenius

Efter at der i 2004, med den meget mediedækkede kanonliste, kom nyt fokus på den midtfynske herregård Glorup med dens meget smukke og åndfulde barokanlæg, blev stedet vakt til live. Det gav inspiration til nytænkning, ikke blot for ejeren, men også for landskabsarkitekt Anja Boserup og de to kunsthistorikere, Line Kjær og Lotte B. Toftgaard. Resultatet er blevet projektet Geist Glorup, der åbner parken for publikum med en række skulpturer og installationer af unge kunstnere, der alle i deres værker forholder sigt til ikke blot stedets kultur, men også dets natur.

Åndfuld originalitet

Geist Glorup er i al sin åndfulde originalitet blevet meget vellykkket. Ikke blot giver det mulighed for, at publikum kan vandre i én af Danmarks smukkeste barokhaver med lange alléer, spejldam og monumenter inspireret af store 1700-tals anlæg udtænkt af førende arkitekter, men stedet byder også denne sommer på nye værker skabt under indflydelse af det historiske anlæg og dets mange fortællinger. Få haver har som den på Glorup gennem generationer haft besøg af så mange kulturpersonligheder lige fra H.C. Andersen og Johanne Louise Heiberg til Karen Blixen.

Alle har haft deres relation til det smukke sted, især H.C. Andersen, som skrev et helt eventyr inspireret af haven og ikke mindst de store skræpper, som stadigt står med kæmpe, grønne blade. Netop det store grønne, skyggefulde skræppeblade har været inspiration for en poetisk installation af Karin Lorentzen, som også har udført et fantastisk udkigstårn og smukke, klassiske betonkar nedsænket i græsset.

Glorups gamle, længst forsvundne gartneri har givet Jette Ellgaard rammer til et videoprojekt, der skaber nyt liv i forfaldet og dertil reflekterer over en svunden tid. Fra gamle træer i haven lyder musik iscenesat af Scenatet og på en bænk høres fuglefløjt blandet med ord fra rejsen til Glorup af Christian Vind. En hel lille lund af eksotiske træer er plantet af Camilla Berner og dedikeret ikke blot til Karen Blixen, men også nærstående personer, som hver har fået nedgravet en flaskepost.

Plads til eftertanke

I den romantiske del af haven har Randi & Katrine skabt en pavillon under et gammelt træ, hvor man kan sætte sig og lade tankerne fare. Mest monumentalt er Peter Callesens skulpturelle træbro, der bugter sig gennem den grønne skov og forbinder tårnene af en for længst forgangen bro, som H.C. Andersen i sin tid var med til at indvie. Alt i alt indbyder Geist Glorup til en romantisk vandring, hvor samtidskunst føjer sig i sammenhængen, som den groet ud af havens mangfoldige natur.